[post-views]

چرا قهوه عربیکا؟(100%)

میهمانان ما در مجموعه نون، همواره ما را با این پرسش روبه رو میکنند که «چرا صد درصد عربیکا؟» پاسخ این سوال معمولا اینگونه داده میشود: «به دلیل کیفیت بیشتر و طعم و عطر بهتر.» رویارویی با این چالش همیشگی، ما را به این فکر وا داشت که دلیل این انتخاب سخت اما فرهنگ ساز را بیان کنیم؛ زیرا این امر نه تنها برای باریستاهای ما بلکه برای بسیاری از باریستاهای سرتاسر دنیا نیز دغدغه ای اساسی محسوب میشود. اگر شما نیز، به عنوان باریستا یا مشتری همیشگی کافه های قهوه تخصصی، به دنبال پاسخی برای این پرسش اسرارآمیز هستید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. در این مقاله با استناد به معتبرترین منابع روز دنیا دو گونه قهوه عربیکا و روبوستا را با هم مقایسه میکنیم و سعی داریم چرایی انتخاب قهوه عربیکا توسط عموم افراد و البته حرفه ای ها را توضیح دهیم. پیش از هر چیز باید به بررسی گیاهشناسی قهوه بپردازیم؛ گیاهی که زندگی را برای تمام دوستدارانش هیجان انگیزتر کرده است.

گیاه شناسی قهوه

دانه های قهوه در واقع محصول درختی هستند که خود بخشی از خانواده گیاهان گلداری به نام روناسیان (Rubiaceae) است. در این خانواده حدود 580 سررده (Genera) و 14100 گونه (Species) وجود دارد. یکی از این سررده ها قهوه است که ما معمولا از دو گونه آن استفاده میکنیم: عربیکا (Arabica) و روبوستا (Cenaphora). برای کسب اطلاعات بیشتر از گیاه شناسی قهوه عریبیکا و روبوستا به مقاله ای که با این موضوع به اشتراک گذاشته ایم مراجعه کنید.

عربیکا یا روبوستا؟

سوالی که ممکن است در نقطه از خود بپرسید این است که اصلا چرا باید بین این دو ، یکی را انتخاب کنیم، چرا از قهوه عربیکا استفاده کنیم؟ اگر قهوه نوشی، جزئی جدانشدنی از زندگی شما باشد یا در این صنعت مشغول به کار باشید حتما تاکنون حداقل یکبار به این سوال برخورد کرده اید؛ حتی اگر آن یکبار همین حالا باشد. عربیکا یا روبوستا؟

با اینکه قهوه روبوستا طرفداران خاص خودش را دارد، اما بیشتر مصرف کنندگان همیشگی و همچنین افراد حرفه ای در صنعت قهوه از برتری بی چون و چرای قهوه عربیکا آگاه هستند. طبق آخرین آمارهای رسمی، گونه عربیکا حدود 60 تا 70 درصد از تولیدات قهوه دنیا را شامل می‌شود و گونه روبوستا با داشتن حدود 30 درصد از سهم تولید جهانی، در جایگاه دومین گونه قهوه محبوب قرار می‌گیرد. با کمی جست وجو در اینترنت یا صحبت با افراد مطلع و متخصص متوجه تفاوت های این دو گونه خواهید شد؛ تفاوتهایی مانند عطر و طعم بهتر قهوه عربیکا، کافئین بیشتر قهوه روبوستا یا قیمت بسیار کمتر قهوه روبوستا نسبت به عربیکا و… .

مقایسه

همانطور که پیش تر نیز به آن اشاره کردیم دو گونه عربیکا و ربوستا دارای تفاوت های زیادی در طعم، عطر، میزان کافئین، قیمت و… هستند؛ اما آیا تمام تفاوت های این دو گونه در همین موارد خلاصه می‌شوند؟ بدون شک خیر! پس بهتر است نگاه دقیق تری به این موضوع داشته باشیم.


ظاهر:


معمولا دانه های گونه روبوستا کوچک تر، گردتر و ضخیم تر هستند. در حالی که دانه های عربیکا معمولا بلندتر و باریکتر بوده و خطی شبیه به حرف S انگلیسی به راحتی در وسط دانه آن مشاهده میشود. (لازم به ذکر است در منابع جدید دیگر این تفاوت ظاهری را چندان جدی نمی‌گیرند)

قهوه عربیکا یا  روبستا
این روش شناسایی دانه عربیکا از روبوستا در سالهای اخیر قابل استناد نیست

کافئین

دانه های گونه روبوستا حدود دو برابر عربیکا کافئین دارند. به طور میانگین میتوان گفت که گونه روبوستا دارای 2.7 درصد و گونه عربیکا دارای 1.5 درصد کافئین میباشد. میزان بالای کافئین و اسید کلروژنیک (Chlorogenic acid) در گونه روبوستا آن را نسبت به آفات و بیماری ها مقاوم تر میکند؛ البته به بهای پایین آمدن کیفیت طعم نهایی در فنجان.

شرایط کاشت و داشت

آفات کمتر یعنی کاشت و داشت راحت تر و کاشت و داشت آسان تر یعنی قیمت پایین تر. به نقل از منابع معتبر، گونه روبوستا بیشتر در کشورهای ویتنام، هندوستان، آفریقای جنوبی و برزیل پرورش داده میشود؛ در حالی که گونه عربیکا عمدتاً در کشورهایی همچون برزیل، ویتنام، کلمبیا و اندونزی کشت می‌شود.

مزارع قهوه روبوستا معمولا در ارتفاع 900 تا 1000 متری و مزارع قهوه عربیکا در ارتفاع 1300 تا 1500 متری از سطح دریا قرار دارند که البته این اعداد به طور میانگین محاسبه شده اند و ارتفاع هر دو گونه میتواند از این ارقام گذر کند1. در واقع گیاه روبوستا میتواند در زمینی هم سطح دریا تا حدود 1500 متری و گیاه عربیکا نیز تا بیش از 2000 متری رشد کند. اما اهمیت اصلی این اعداد کجا نمود می یابد؟

ارتفاع رشد عربیکا و روبستا

قهوه های رشدیافته در ارتفاعات بالاتر یا Strictly hard beans)SHB) همان دانه های به شدت سختی هستند که در مزارع پر ارتفاع رشد می کنند و از کیفیت بسیار بالاتری نسبت به دانه های نرم رشدیافته در ارتفاعات پایین تر برخوردارند. شرایط آب و هوایی سخت تری که در ارتفاعات بالا وجود دارد، باعث کاهش سرعت رشد دانه ها و به بلوغ رسیدن آنها میشود و همین شرایط است که این دانه ها را چگال تر و باکیفیت تر میکند.

منظور از کیفیت بیشتر، وجود قندهای پیچیده تر در دولُپ (Develop: اتفاقی شیمیایی در طی فرایند برشته کاری یا Roasting) است. کاشت گیاه قهوه عربیکا در ارتفاع بیشتر، طعم و عطر بهتری را برای این گونه به ارمغان می آورد و از این رو که کافئین و اسید کلوژنیک کمتری نیز در دانه های این گونه موجود است، نوشیدن این قهوه حس مطلوب تری برای شما ایجاد خواهد کرد.

طعم و مزه

گونه روبوستا دارای تنواری ( Body یا جانمایه قهوه که شامل سه آیتم حسی پرشوندگی دهان، گران روی و وزن میباشد) بیشتر، طعم زننده تر و همچنین تلخی بیشتری بوده که در بهترین کیفیت خود با طعم های آجیلی و شکلات تلخ همراه است؛ اما در حالت کلی طعمی لاستیکی و سوخته دارند.

دانه های گونه عربیکا شیرینی روانی داشته و دارای نت های طعمی شکلاتی و میوه ای هستند و اغلب نشانه ای از طعم خانواده بری ها (توت های قرمز) نیز در آنها یافت میشود. البته قهوه عربیکا به دلیل وجود پیچیدگی طعمی بیشتر، نیاز به دقت و علم بیشتری در طی مراحل مختلف پیش از ورود به فنجان را دارد و ناکارآمدی در هریک از مراحل کاشت، داشت، برداشت، فرآوری، نگهداری، حمل، برشته کاری ( Roasting) و عصاره گیری میتواند به نتایج ناخوشایندی منتهی شود؛ مانند ترشی زننده شبیه به طعم سرکه یا وجود طعم هایی شبیه به میوه های نرسیده و کال!

محیط زیست

دانه های روبوستا بسیار ارزان تر دانه های قهوه عربیکا هستند و تا حدی برای محیط زیست خطرناک میباشند. پرورش دهندگان گیاه روبوستا از روش تک کشت (Monocropping) استفاده میکنند. در حالی که گیاه عربیکا دارای دو مجموعه کروموزوم است و به همین دلیل گونه ای پایدار شناخته میشود و میتواند برای خود گرده افشانی انجام دهد.

از آنجایی که درخت روبوستا نسبت به درخت عربیکا مقاوم تر است، میتوان آن را در مکان های بیشتری پرورش داد که این امر منجر به خرید بخش زیادی از جنگل های بارانی توسط شرکت های بزرگ تولید قهوه آماده، خشک کردن زمین و کاشت دانه های روبوستا می‌شود. از دیگر دلایل گران تر بودن قهوه عربیکا، رشد این گیاه در ارتفاعات بالاست که سبب آسیب پذیری بیشتر آن در برابر آفات و حشرات میشود و این گونه را نیازمند مراقبت بیشتر میکند.


با توجه به تمامی موارد گفته شده، قهوه های روبوستا نسبت به عربیکا برتری ویژه ای ندارند؛ به جز قیمت مناسب تر که با در نظر گرفتن کیفیت بالای قهوه های عربیکا میتوان از آن صرف نظر کرد. کافئین نیز نمیتواند نقطه قوتی برای قهوه روبوستا باشد؛ زیرا این موضوع، کاملا نسبی بوده و به همان اندازه که بالا بودن کافئین یک قهوه برای برخی افراد یک مزیت مهم به حساب می آید، برای برخی دیگر نیز اذیت کننده و ناخوشایند است.
منابع:

https://theroasterie.com/blogs/news/arabica-vs-robusta-the-ultimate-guide-to-types-of-coffee

  1. یکی از پایین‌ترین ارتفاعات کاشت قهوه عربیکا در جهان به جزایر هاوایی (مانند جزیره کونا) برمی‌گردد که در ارتفاعاتی حدود 300 متر از سطح دریا نیز قهوه کشت می‌شود. با این حال، شرایط آب‌وهوایی خاص این مناطق، نظیر هوای گرمسیری، بارش کافی، و خاک غنی آتشفشانی، امکان رشد عربیکا را در این ارتفاع فراهم می‌کند. ↩︎

نوشته های اخیر

در حالی که میلیون‌ها نفر هر روز صبح با بوی خوش قهوه روزشان را آغاز می‌کنند، در دل مزارع سبز و آفتاب‌خورده میناس گرایس (Minas Gerais) در برزیل (Brazil) داستانی کمتر شنیده شده در حال رخ دادن است؛ داستانی از زحمت، فداکاری و خطری پنهان که سلامت کارگران و خانواده‌هایشان را تهدید می‌کند.
از ۲۵ تا ۲۷ آوریل، مرکز همایش‌های جورج آر. براون (George R. Brown Convention Center) در هیوستون تگزاس، میزبان نمایشگاه قهوه تخصصی ۲۰۲۵ (2025 Specialty Coffee Expo) خواهد بود. این رویداد که توسط انجمن قهوه تخصصی (Specialty Coffee Association – SCA) برگزار می‌شود، بزرگ‌ترین و متنوع‌ترین گردهمایی تجاری مختص قهوه در آمریکای شمالی است که هر ساله جمعیتی بالغ بر ۱۷٬۰۰۰ نفر از ۸۵ کشور جهان را به خود جذب می‌کند
ویديو نفر اول مسابقات دم آوری قهوه 2016 تِتسو کاسویا (Tetsu Kasuya) از ژاپن با یک روش جدید و نوآورانه در سال 2016 .هدف وب سایت کافه نون در ترجمه و انتشار این ویدئو تلاش برای فرهنگ سازی در قهوه نوشی و کافه نشینی ست دیدگاه‌ها
بیست و یکمین کنفرانس و نمایشگاه قهوه‌های ممتاز آفریقا در شهر دارالسلام تانزانیا با حضور گسترده باریستاهای حرفه‌ای و کارشناسان صنعت قهوه به کار خود پایان داد. این رویداد معتبر که توسط انجمن قهوه‌های ممتاز آفریقا (AFCA) برگزار شد، محلی برای نمایش بهترین قهوه‌های منطقه و رقابت میان برترین متخصصان قهوه بود
انجمن قهوه تخصصی (SCA) در اتفاقی هیجان‌انگیز برای دوستداران قهوه در سراسر جهان اعلام کرده است که نمایشگاه جهانی قهوه (World of Coffee) برای اولین بار در ژنو سوئیس برگزار خواهد شد. این رویداد که از 26 تا 28 ژوئن 2025 در مرکز نمایشگاه و همایش پالکسپو (Palexpo) برگزار می‌شود قرار است یکی از بزرگ‌ترین گردهمایی‌های جهانی صنعت قهوه باشد و نوآوران، تولیدکنندگان، متخصصان و علاقه‌مندان را از سراسر دنیا گرد هم آورد.
PUQ Navigator، ابزاری هوشمند برای عصاره‌گیری بی‌نقص که توزیع پودر قهوه را به سطح جدیدی می‌رساند. در دنیای قهوه‌ی تخصصی جزئیات کوچک می‌تواند تفاوت بزرگی در نتیجه‌ی نهایی ایجاد کند. توزیع نامناسب پودر قهوه در پرتافیلتر می‌تواند به کانال‌زنی (Channeling) منجر شود که باعث استخراج نامتعادل و طعمی ضعیف در اسپرسو می‌شود. حالا شرکت PUQ پیشرو در ساخت دستگاه‌های تمپینگ خودکار با ارائه‌ی ابزار جدیدی به نام PUQ Prep Navigator به دنبال حل این مشکل است. این دستگاه که در نمایشگاه World of Coffee Busan 2024 معرفی شد از فناوری WDT (Weiss Distribution Technique) برای توزیع یکنواخت پودر قهوه پیش از تمپینگ بهره می‌برد و قول می‌دهد که اسپرسویی بدون نقص و کاملاً یکنواخت را برای باریستاها و علاقه‌مندان قهوه فراهم کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *