[post-views]

گاتا

بدون شک نان، یکی از ساده‌ترین و پرمصرف‌ترین گنجینه‌های غذایی بشر است؛ اما وقتی داستان گاتا (یک خوردنی شبیه به نان ارمنی) را می‌شنوید متوجه خواهید شد که این نان در عین سادگی چه پیچیدگی‌هایی را در خود پنهان کرده است. در این مطلب از سری مطالب و‌ب‌سایت کافه نون در مورد یکی از محبوب‌ترین و پرفروش‌ترین نان‌های موجود در کافه نون صحبت می‌کنیم. اگر شما نیز به داشتن اطلاعات بیشتر در مورد این نان خوشمزه علاقه‌مند هستید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

آرپی ایسکیکیان (ARPY ISKIKIAN) که یک آشپز از جامعه ارمنی تبار ساکن سیدنی است و چندین سال پیش تهیه این نان را از خانواده‌اش آموخته، می‌گوید: «اگر فردی هستید که می‌خواهید با تنها یک‌بار مزه کردن نان، طعمی شیرین و خوشمزه را احساس کنید، حتما از خوردن گاتا لذت خواهید برد.» گاتا در تمامی شهرهای ارمنستان و تقریبا در هر خانواده‌ای که بتواند آن را در منزل تهیه کند بسیار محبوب و معروف است.

اگر بخواهیم به سادگی هرچه تمام‌تر گاتا را توصیف کنیم باید اینطور بگوییم: «یک نان پرشده با مغزی شیرین» اما از آنجایی که هیچ دستورالعمل یکسانی برای غذاهای بومی و محلی وجود ندارد، گاتا نیز در مناطق مختلف ارمنستان اشکال گوناگونی دارد. اما به طور کلی می‌توان گاتا را به عنوان یک نان کره‌ای و کروسان‌مانند معرفی کرد که با استفاده از بیکینگ پودر و جوش شیرین یا به صورت سنتی‌تر با استفاده از مخمر تهیه می‌شود.

ایسکیکیان می‌گوید «یکی از موارد مشترک بین انواع مختلف گاتا این است که تمامی آن‌ها با مغزی شیرین پُر می‌شوند. مغزی وسط گاتا از ترکیب آرد، کره مرغوب، شکر، وانیل، کنیاک ارمنی (نوشیدنی الکلی مخصوص ارمنی‌ها) یا رام تهیه می‌گردد.» او همچنین می‌افزاید: «ترکیب درست نان گاتا این است که داخل آن نرم و مرطوب و روی نان کمی ترد باشد.»

نوعی گاتا با نمایی از مغزی آن
نوعی گاتا با نمایی از مغزی آن

نان شیرین صومعه گغارد

معروف‌ترین نسخه گاتا به صورت یک نان گرد بوده که نقوش مختلف یا کلمه «گغارد» (نماد خوراکی این روستای ارمنی) بر روی آن هک شده است. گغارد در میان دره آزارت علیا ارمنستان قرار دارد که به گفته یونسکو کلیسای آنجا توسط صخره‌ها و دیواره‌های دفاعی احاطه شده و در ابتدای قرن چهارم پس از میلاد مجسمه‌های زیبایی را در آن صخره‎‌ها تراشیده‌اند و در نزدیکی این مجسمه‌ها گاتاهای محلی فروخته می‌شده است.

امروزه نیز در مسیر پیاده‌روی برای رسیدن به کلیسای میان صخره‌ها غرفه‌هایی وجود دارد که زنان و مردان سالخورده برای بازدیدکنندگان، گاتا پخت می‌کنند. ایسکیکیان که به تازگی از آنجا بازدید کرده می‌گوید: «این افراد با چین و چروک‌های زیبای روی صورتشان، با اشتیاق گاتاها را می‌فروشند.»

با اینکه گاتا در سراسر ارمنستان شناخته شده است اما گاتاهایی که مردم محلی گغارد درست می‌کنند طعم متفاوتی دارد؛ زیرا آن‌ها از شیر محلی استفاده می‌کنند و این یک شخصیت منحصر به فرد به گاتاهای منطقه می‌بخشد.

گاتا ارمنی
گاتا ارمنی

آزادی شیرین، نان خوش‌شانس

در تاریخ آمده است که منشا تولید گاتا با ایجاد کلیسا در گغارد ارتباط نزدیکی دارد. این کلیسا توسط سنت گرگوری پس از قبول مسیحیت به عنوان دین دولتی ساخته شد. هیچکس نمی‌داند چگونه اما با گذشت زمان، فروش گاتا در اطراف کلیسا تبدیل به یک سُنت شد.

اما ایسکیکیان نسخه اصلاح شده این داستان را اینگونه تعریف می‌کند: «در سنین پایین‌تر معلم مدرسه‌ام به من گفت این کلیسا طوری در داخل صخره‌ها وجود داشته که دیده نمی‌شده و این دیده نشدن هم برای آن بوده که قبل از رسمی شدن دین مسیحیت به عنوان دین رسمی کشور، مسیحی‌ها برای دوری از آزار دیدن به آنجا پناه می‌بردند.»

همچنین توضیح می‌دهد که مفهوم نان در مسیحیت با شام آخر مرتبط بوده و دقیقا به همین دلیل، محبوبیت اولیه نان گاتا توسط مسیحیان گغارد به وجود آمده است. پس از گذشت سال‌ها قبول دین مسیحیت به عنوان دین رسمی کشور، مردم آزادانه‌تر در گغارد شروع به دین‌داری کردند و در همین هنگام شیرینی‌جات را به نان اضافه کردند. از آن زمان به بعد نانی که مصرف می‌کردند با نام گاتا (Gata) معروف شد؛ نانی که به شیرینی آزادی هم معروف است.

با توجه به وابستگی گاتا به دین، این نان در ارمنستان به عنوان نماد خوش شانسی در عروسی‌ها هم استفاده می‌شود. به این صورت که گاتا در طول مدت عروسی پخته شده و در نهایت نیز به عنوان نماد خوش شانسی بالای سر عروس و داماد شکسته می‌شود. همچنین اغلب این نان را پیش از سفر به آشنایان و نزدیکان نیز تقدیم می‌کنند؛ با این مضمون که برای داشتن سفری بی‌خطر، گاتا را همراه خود داشته باشید.

در پایان نیز باید گفت اگرچه گاتا در تمام طول سال مصرف می‌شود، اما پختن آن در طول تعطیلات دین مسیحیت (Candlemas) نیز سنتی است که 40 روز پس از کریسمس برگزار می‌گردد.

از شما خواننده های عزیز میخوایم اگر تجربه جذابی در مورد میل کردن این نان اصیل دارید با ما در میان بگذارید.

پ.ن: اگر علاقه مند به مطالعه در مورد نان های مجموعه کافه نون هستید پیشنهاد می‌کنم حتما مقاله داستان کروسان و دونات را مطالعه کنید.

منبع:

وب‌سایت اِس‌بی‌اِس

https://www.sbs.com-least-once

نوشته های اخیر

در حالی که میلیون‌ها نفر هر روز صبح با بوی خوش قهوه روزشان را آغاز می‌کنند، در دل مزارع سبز و آفتاب‌خورده میناس گرایس (Minas Gerais) در برزیل (Brazil) داستانی کمتر شنیده شده در حال رخ دادن است؛ داستانی از زحمت، فداکاری و خطری پنهان که سلامت کارگران و خانواده‌هایشان را تهدید می‌کند.
از ۲۵ تا ۲۷ آوریل، مرکز همایش‌های جورج آر. براون (George R. Brown Convention Center) در هیوستون تگزاس، میزبان نمایشگاه قهوه تخصصی ۲۰۲۵ (2025 Specialty Coffee Expo) خواهد بود. این رویداد که توسط انجمن قهوه تخصصی (Specialty Coffee Association – SCA) برگزار می‌شود، بزرگ‌ترین و متنوع‌ترین گردهمایی تجاری مختص قهوه در آمریکای شمالی است که هر ساله جمعیتی بالغ بر ۱۷٬۰۰۰ نفر از ۸۵ کشور جهان را به خود جذب می‌کند
ویديو نفر اول مسابقات دم آوری قهوه 2016 تِتسو کاسویا (Tetsu Kasuya) از ژاپن با یک روش جدید و نوآورانه در سال 2016 .هدف وب سایت کافه نون در ترجمه و انتشار این ویدئو تلاش برای فرهنگ سازی در قهوه نوشی و کافه نشینی ست دیدگاه‌ها
بیست و یکمین کنفرانس و نمایشگاه قهوه‌های ممتاز آفریقا در شهر دارالسلام تانزانیا با حضور گسترده باریستاهای حرفه‌ای و کارشناسان صنعت قهوه به کار خود پایان داد. این رویداد معتبر که توسط انجمن قهوه‌های ممتاز آفریقا (AFCA) برگزار شد، محلی برای نمایش بهترین قهوه‌های منطقه و رقابت میان برترین متخصصان قهوه بود
انجمن قهوه تخصصی (SCA) در اتفاقی هیجان‌انگیز برای دوستداران قهوه در سراسر جهان اعلام کرده است که نمایشگاه جهانی قهوه (World of Coffee) برای اولین بار در ژنو سوئیس برگزار خواهد شد. این رویداد که از 26 تا 28 ژوئن 2025 در مرکز نمایشگاه و همایش پالکسپو (Palexpo) برگزار می‌شود قرار است یکی از بزرگ‌ترین گردهمایی‌های جهانی صنعت قهوه باشد و نوآوران، تولیدکنندگان، متخصصان و علاقه‌مندان را از سراسر دنیا گرد هم آورد.
PUQ Navigator، ابزاری هوشمند برای عصاره‌گیری بی‌نقص که توزیع پودر قهوه را به سطح جدیدی می‌رساند. در دنیای قهوه‌ی تخصصی جزئیات کوچک می‌تواند تفاوت بزرگی در نتیجه‌ی نهایی ایجاد کند. توزیع نامناسب پودر قهوه در پرتافیلتر می‌تواند به کانال‌زنی (Channeling) منجر شود که باعث استخراج نامتعادل و طعمی ضعیف در اسپرسو می‌شود. حالا شرکت PUQ پیشرو در ساخت دستگاه‌های تمپینگ خودکار با ارائه‌ی ابزار جدیدی به نام PUQ Prep Navigator به دنبال حل این مشکل است. این دستگاه که در نمایشگاه World of Coffee Busan 2024 معرفی شد از فناوری WDT (Weiss Distribution Technique) برای توزیع یکنواخت پودر قهوه پیش از تمپینگ بهره می‌برد و قول می‌دهد که اسپرسویی بدون نقص و کاملاً یکنواخت را برای باریستاها و علاقه‌مندان قهوه فراهم کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *