تاریخچه خمیرترش

شاید جالب باشد بدانید که نان از فلز قدیمی‌تر است. حتی پیش از عصر برنز نیز اجداد ما نان‌های تخت شکلی می‌پختند و از آن تغذیه می‌کردند. شواهدی از سنگ‌های آسیابی وجود دارد که نشان می‌دهد آن‌ها ابتدا غلات را می‌سابیدند و سپس با استفاده از آن‌ها نان‌هایی صاف و یکدست تهیه می‌کردند؛ اما قدیمی‌ترین نان کشف شده متعلق به 3500 سال پیش از میلاد مسیح در سوییس بوده است. امروزه نان‌ها انواع مختلفی دارند که نان خمیرترش، یکی از آن‌هاست. با توجه به فعالیت تخصصی کافه نون در بحث نان لازم دانستیم تا اطلاعاتی در مورد این نان پرطرفدار و پرخاصیت در اختیار شما همراهان همیشگی قرار دهیم.

تاریخچه استفاده از مخمر

استفاده کردن از مخمر برای اولین بار توسط مصریان صورت گرفت. اگرچه بحث‌ها و سوال‌هایی در مورد چگونگی وقوع این فرایند وجود دارد و اینکه برای اولین بار چگونه از مخمر استفاده شده اما تنها راه دست‌یابی به این پرسش‌ها و پایان دادن به بحث‌ها استفاده از یک ماشین زمان است تا بتوان به جواب دقیق و درستی دست یافت! تنها نکته‌ای که در آن شکی وجود ندارد این است که مصریان باستان برای تخمیر نوشیدنی و نان از یک خمیر ترش استفاده می‌کردند. جالب است بدانید این اطلاعات از دیوارنگاری‌هایی به دست آمده که عشق و علاقه آن‌ها به تولید نوشیدنی‌های تخمیری و پخت نان را به خوبی نشان می‌دهد.

خمیرترش در فرهنگ‌های مختلف

مخمر در تمام فرهنگ‌ها در سراسر جهان برای تهیه غذا استفاده می‌شود و به قدری توانسته در تاریخ نفوذ کند که در هر فرهنگی نامی متفاوت دارد. برای مثال سودانی‌ها کیسرا (خمیر تخمیر شده با سورگوم) درست می‌کنند. اتیوپیایی‌ها از مخمر وحشی برای درست کردن اینجرا (تف) استفاده می‌کنند. مکزیکی‌ها از ذرت، نوشیدنی تخمیری می‌سازند. مردم غنا و نیجریه از تخمیر ذرت برای تهیه اوگی (نان هایی که با برنج و لوبیا خورده می‌شود) استفاده می‌کنند. ترک‌ها بونا (یک نوشیدنی تخمیری) را به طور کلی با گندم، ذرت یا ارزن درست می‌کنند و نیجریایی‌ها کاساوا را برای تهیه گاری یا فوفو تخمیر می‌کنند.

تا زمان توسعه مخمرهای تجاری، تمام نان‌ها از مخمر طبیعی درست می‌شدند؛ یعنی در واقع همه نان‌ها نان خمیرترش بودند. یکی از دلایل مهم بودن نان فطیر در فرهنگ یهود نیز همین مَثَل است که خمیر، یک شبه وَر نمی‌آید؛ بدین معنی که کار، سریع به سرانجام نمی‌رسد!

صنعت نانوایی از مصر شروع شد و تا شمال یونان گسترش یافت. در ابتدا نان، محصولی لوکس محسوب شده و فقط توسط زنان در داخل خانه پخت می‌شد اما با گذشت زمان نانوایی‌ها شروع به فعالیت کردند. یونانی‌ها با استفاده از غلات، بیش از 70 مدل نان از جمله نان‌های شور و شیرین تولید کردند. رومی‌ها نیز این هنر ارزنده را از مردم یونان آموختند و در آن پیشرفت کردند.

تهیه خمیرترش

دستورالعمل‌های مختلف و متفاوتی برای پخت خمیر ترش وجود دارد که از قرن هفده در فرانسه به جا مانده و همه آن‌ها بیانگر این هستند که یک استارتر برای تهیه نان لازم است که پیش از افزوده شدن به خمیر سه بار تغذیه می‌شود. واضح است که فرانسوی‌ها به جای اینکه فرایند راحت‌تر را برگزینند، تصمیم گرفتند تا نان خوشمزه‌تری تهیه کنند.

در قرن نوزده که مخمرهای تجاری وارد بازار شدند، صنعت خمیر ترش با ضرر روبه‌رو شد و سرعت بالای مخمرهای تجاری در به ثمر رساندن نان، برگ برنده آن‌ها بود. در سال 1910 قوانینی در مورد کار شبانه وضع گشت که در آن ساعات کاری محدودتر می‌شدند و به همین علت نانوایان برای تهیه سریع‌تر نان به سراغ نان‌هایی مثل باگت رفتند. در دهه 1980 در بریتانیا تقاضا برای خمیرترش بالا رفت به طوری که در سال 1993 قوانین و مقرراتی برای به رسمیت شناخته شدن نان خمیرترش وضع شد.

آماده سازی خمیرمایه اولیه با مخلوطی از آرد و آب (که حاوی میکروارگانیسم‌هایی از جمله لاکتوباسیل است) آغاز می‌شود. هدف از تولید این خمیرمایه اولیه، ایجاد مزه‌ای قوی در نان است. آرد به طور طبیعی دارای انواع مختلفی از باکتری‌ها و مخمرهاست. هنگامی که آب با آرد گندم تماس پیدا می‌کند آنزیم آمیلاز باعث شکسته شدن قندهای نشاسته و تجزیه آن به قندهای گلوکز و مالتوز می‌شود که در این شرایط مخمر خمیرترش متابولیزه می‌گردد. در طی مدت زمانی مشخص و نگهداری خمیرمایه در شرایط دمایی و رطوبتی مناسب و تغذیه آن به طور مکرر، یک خمیر باثبات ایجاد می‌شود. باکتری‌ها و قندهای موجود در خمیر اولیه سبب تولید گاز کربن دی اکسید و حجم گرفتن خمیر می‌گردد.

در مورد خمیر ترش

مواد تشکیل دهنده خمیرترش

مخمر موجود در خمیر ترش به مراتب قوی‌تر از مخمرهای فوری موجود در بقیه نان‌هاست و این به دلیل وجود باکتری‌های اسید لاکتیک در خمیرترش است که دوبرابر مخمرهای فوری، گاز دی اکسید کربن تولید می‌کنند. وجود محیط اسیدی در خمیرترش سبب به وجود آمدن آنزیم‌هایی می‌شود که می‌توانند در حضور برخی از باکتری‌ها، پروتئین‌ها را تجزیه کنند و این خود سبب ضعیف‌تر شدن گلوتن و همچنین تولید خمیر متراکم‌تری می‌گردد.

نان خمیرترش در واقع منبعی از باکتری‌های اسید لاکتیک و مخمر است که تنها از ترکیب آرد و آب به دست می‌آید. به طور کلی گاز مخمر (کربن دی اکسید) باعث شکل‌گیری خمیر و باکتری‌های اسید لاکتیک باعث ایجاد طعم ترشی مطلوبی در نان می‌گردند. باکتری‌های اسیدلاکتیک، قندهایی را تجزیه می‌کنند که مخمر توانایی انجام آن را ندارد؛ در حالی که مخمر می‌تواند فرایند تخمیر را متابولیزه کند. در طی فرایند تخمیر خمیر ترش، بسیاری از آنزیم‌های غلات، به ویژه فیتازها، پروتئازها و پنتوسانازها از طریق اسیدی شدن فعال می‌شوند و به تغییرات بیوشیمیایی در طی تخمیر کمک می‌کنند.

خمیر ترش

فواید نان خمیرترش

میزان گلوتن و آنتی نوترینت موجود در نان خمیرترش بسیار کمتر از سایر انواع نان است و همین کافیست تا این نان راحت‌تر هضم شود. در طی فرایند تخمیر و بالا رفتن سطح اسید لاکتیک، محیط برای تولید آنزیم‌های تجزیه کننده پروتئین‌ها از جمله گلوتن فراهم شده و با پایین آمدن سطح گلوتن در نان، جذب و هضم آن نیز راحت‌تر می‌شود. همچنین مطالعات نشان داده‎‌اند که نان‌های خمیرترش نسبت به سایر نان‌ها، به ویژه نان‌های فرآوری شده با آرد سفید، از نظر شاخص گلیسمی کمی پایین‌تر هستند. نان خمیر ترشی که همراه آرد گندم، آرد چاودار و سایر غلات تهیه می‌شود به دلیل دارا بودن فیبر به کسانی که رژیم غذایی دارند، اکیدا توصیه می‌گردد.

ما در بیکری کافه نون تمام تلاش خود را می‌کنیم تا با تهیه نان‌های باکیفیت و به‌روز، تجربه‌ای جدید از لذت بردن در مسیر سلامتی را برای شما به ارمغان بیاوریم. امید است با همراهی بی‌دریغ شما روز به روز به این مهم، نزدیک‌تر شویم.

منابع :

تگ ها:

نوشته های اخیر

تولیدکنندگان باید از عیوب و اِشکالات ظاهری دانه‌های قهوه‌ای که می‌خرند به خوبی آگاه باشند؛ چرا که این عیب‌ها می‌توانند بر طعم قهوه و در نتیجه روی ارزش آن تاثیر بگذارند. حتی این عیوب ممکن است بر قراردادهای مالی نیز اثرگذار باشند. پس مهم است که بتوانید رایج‌ترین آن‌ها و تاثیری که بر قهوه شما خواهند گذاشت را بدانید. با ما در تیم وب‌سایت کافه نون تا انتهای این مقاله همراه باشید تا بتوانیم برخی از این عیوب را شناسایی کنیم.
جیمز هافمن روستر، محقق صنعت قهوه و قهرمان مسابقات باریستایی 2007 در این ویدئو از مجموعه درک کردن اسپرسو تلاش دارد در مورد زمان عصاره گیری تاثیر آن در اسپرسو شما صحبت ‌کند. هدف وب سایت کافه نون در ترجمه و انتشار این ویدئو تلاش برای فرهنگ سازی در قهوه نوشی و کافه نشینی ست
سابقه این برند که با تولید تجهیزات مربوط به دم‌آوری قهوه در سراسر دنیا به محبوبیت چشمگیری دست یافته است به سال 1921 برمی‌گردد؛ هنگامی که با نام هیرومو شیباتا ورکز (Hiromu Shibata Works) تاسیس شد. پس از آن به تولید شیشه ضدحرارت مشغول شد و تا به امروز، تنها سازنده ژاپنی دارای کارخانه باقی مانده است. از سال 1921 تنوع تولیدات این شرکت به طرز شگفت‌آوری افزایش یافته است. این شرکت معتبر که در ابتدا ظروف شیشه‌ای آزمایشگاه تولید می‌کرد، در سال 1964 اولین ابزار دم‌آوری قهوه خود را عرضه کرد که توجه بسیاری از مصرف‌کنندگان خانگی و صنعتی را جلب کرد. از آن زمان سال‌های بسیاری گذشت تا روش چکانه‌ای (Pour over) که امروزه بسیار محبوب است به کار گرفته شود. در این مقاله از سری مقالات وب‌سایت کافه نون به بررسی تاریخچه تولید این دریپر مشهور و محبوب می‌پردازیم.
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید اولین دستگاه قهوه‌ساز و به‌ویژه اسپرسوساز در چه مکان و زمانی تولید شده‌اند؟ پس از بررسی‌های بسیاری که ما در تیم وب‌سایت کافه نون درباره متخصصان قهوه در قرن نوزدهم که اکثرا افراد خاص، نابغه و از پیشگامان اسپرسو مدرن بودند انجام دادیم، به دستگاهی رسیدیم که آنجلو موریوندو (Angelo Moriondo) در سال 1884 آن را ساخته بود. آنجلو نه تنها یک مخترع نابغه، بلکه موسس یک مغازه شکلات فروشی به نام «Moriondo & Gariglio» در تورین نیز بود. البته پروسه ساخت این دستگاه توسط او و ناپدید شدن آن از کتاب‌های تاریخی بسیار رازآلود است.
جیمز هافمن روستر، محقق صنعت قهوه و قهرمان مسابقات باریستایی 2007 در این ویدئو از مجموعه درک کردن اسپرسو تلاش دارد در مورد دوز قهوه ( وزن قهوه خشک ) تاثیر آن در اسپرسو شما صحبت ‌کند. هدف وب سایت کافه نون در ترجمه و انتشار این ویدئو تلاش برای فرهنگ سازی در قهوه نوشی و کافه نشینی ست
یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی که بیشتر کافه‌های دنیا با آن روبه‌رو هستند، سرو یک قهوه با طعمی ثابت و یکسان برای مدت زمانی طولانی است. در نهایت، انجام برخی اقدامات برای ست کردن اسپرسو سبب می‌شود که طعم آن یکسان بماند که طبیعتا این کار، رضایت مشتریان را نیز در پی خواهد داشت. ما در کافه نون به طور منظم و روزانه قهوه‌ها را ست می‌کنیم تا بهترین طعم و مزه را برای مشتریان خود فراهم آوریم. برای آشنایی بیشتر با این فرایند مهم و تاثیرگذار تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *