آفوگاتو یک نوشیدنی ایتالیایی بر پایه قهوه بوده که منشأ آن به شهر میلان ایتالیا برمیگردد. این نوشیدنی هنگامی که در کنار میوهها و مخلفات دیگری چون توت، نارگیل، بیسکویت، شکلات و… سرو میشود تبدیل به یک دسر جذاب و کامل خواهد شد. ترکیب شیرینی بستنی با تلخی قهوه طعم بسیار جذاب و دلچسبی ایجاد میکند که مطمئناً عاشقش خواهید شد. اگر شما نیز با این نوشیدنی آشنایی ندارید و میخواهید بدانید که آفوگاتو چیست و چگونه تهیه میشود، این مطلب از آکادمی کافه نون را تا انتها دنبال کنید.
منظور از آفوگاتو چیست؟
آفوگاتو نوعی نوشیدنی و دسرسرد است که از ترکیب یک شات اسپرسو داغ با بستنی سرد وانیلی تهیه میشود. تضاد دما و مزه اسپرسو و بستنی طعم بسیار بینظیری در این دسر ایجاد میکند که مورد پسند اغلب افراد خواهد بود. آفوگاتو affogato یک کلمه ایتالیایی به معنی غرقکردن است و علت نامگذاری این نوشیدنی احتمالاً این بوده که بستنی داخل اسپرسو غرق میشود. این نوشیدنی ترکیب بینظیری از طعم تلخوشیرین، بافت خامهای گرم و سرد با تزیین مغزهایی چون گردو، بادام و پسته است. طعم این نوشیدنی برای کسانی که عاشق قهوه و بستنی هستند بسیار جذاب است. 
طرز تهیه آفوگاتو در خانه
طرز تهیه قهوه آفوگاتو اسپرسو با بستنی بسیار راحت است و شما میتوانید این نوشیدنی بینظیر را در منزل تهیه کنید. برای تهیه این نوشیدنی کافی است که قهوه اسپرسو، بستنی وانیلی یا ژلاتو را تهیه کرده و مراحل زیر را دنبال کنید.
| مواد موردنیاز | اندازه |
| بستنی وانیلی یا ژلاتو | نصف پیمانه |
| اسپرسو داغ | یک شات |
| بیسکویت و شکلات، مغز خرد شده گردو، بادام و پسته (اختیاری) | به مقدار لازم |
- مرحله اول: برای تهیه آفوگاتو بهتر است از ژلاتو استفاده شود؛ اما اگر ژلاتو در اختیار نداشتید میتوانید بستنی (ترجیحاً وانیلی) را جایگزین آن کنید. در مرحله اول یک شات قهوه اسپرسو را با دستگاه اسپرسوساز یا با استفاده از اجاقگاز دم کنید. دم کردن اسپرسو مرحله مهمی از طرز تهیه آفوگاتو به شمار میرود؛ چرا که اگر اسپرسو به خوبی دم نکشد نوشیدنی شما در نهایت طعم خوبی نخواهد داشت.
- مرحله دوم: بهتر است لیوان یا ظرفی را که میخواهید در آن آفوگاتو تهیه کنید به مدت ۳۰ دقیقه داخل فریزر بگذارید تا یخ کند. بستنی وانیلی را از فریزر خارج کرده و ۲-۱ اسکوپ از آن را داخل ظرف بریزید.
- مرحله سوم: پس از دم کشیدن اسپرسو، آن را روی اسکوپهای بستنی بریزید. به گونهای که بستنی کاملاً با قهوه پوشیده شود.
- مرحله چهارم: میتوانید آفوگاتو را به سلیقه خود با شکلات، بیسکویت و مغز خرد شده گردو، بادام و پسته تزیین کنید. بهتر است این نوشیدنی را بلافاصله پس از ریختن قهوه روی بستنی و هنگامی که هنوز قهوه داغ و بستنی سرد است سرو کنید.
نکات مهم و تخصصی در تهیه آفوگاتو
با وجود این که طرز تهیه آفوگاتو به ظاهر فقط اضافه کردن قهوه داغ به بستنی سرد است؛ اما نکات و ترفندهایی در دل آن وجود دارد که با رعایت آن میتوانید این نوشیدنی را دقیقاً همانند آفوگاتوهای کافهای و بازاری تهیه کنید. از جمله این نکات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کیفیت قهوه و بستنی
قهوه و بستنی اصلیترین و تقریباً تمام مواد تشکیلدهنده آفوگاتو هستند. پس مرغوبیت این دو تأثیر مهم و مستقیمی بر کیفیت نهایی نوشیدنی خواهد داشت. بستنی یا ژلاتو را حتماً از یک برند معتبر و با کیفیت خریداری کنید که طعم غنی و بافت کاملاً خامهای داشته باشد. بهترین انتخاب بستنی برای تهیه آفوگاتو نوع وانیلی آن است اما میتوانید اگر طرفدار طعمهای وانیلی نیستید از انواع دیگر بستنیها مانند شکلاتی، فندقی، زعفرانی و….. استفاده کنید. برای اسپرسو نیز بهتر است از دانههای برشته و آسیابشده قهوه اصل و باکیفیت استفاده کنید.
نحوه دم کردن قهوه
برای این که این نوشیدنی دقیقاً شبیه به آفوگاتوهای کافهای شود بهتر است برای دم کردن قهوه از اسپرسوساز استفاده کنید. در صورتی که اسپرسوساز در منزل نداشتید میتوانید برای دم کردن آن از موکاپات نیز استفاده کنید.
مقدار قهوه برای تهیه یک شات اسپرسو
برای تهیه یک شات اسپرسو حدود ۱۰ گرم دانه قهوه یا پودر قهوه آسیاب شده کافی است.
دمای اسپرسو و بستنی
یکی از مهمترین نکات طرز تهیه قهوه آفوگاتو اسپرسو با بستنی، حفظ دمای سرد بستنی و دمای داغ اسپرسو است. برای حفظ دمای سرد بستنی ۳۰ دقیقه پیش از ریختن آفوگاتو داخل لیوان، ظرف را داخل فریزر قرار دهید؛ این کار به حفظ دمای بستنی کمک خواهد کرد. همچنین بلافاصله پس از دمکردن اسپرسو و هنگامی که هنوز داغ است آن را روی بستنی بریزید. چرا که اسپرسو باید داغ باشد تا روی بستنی را آب کرده و یک بافت خامهای ایجاد کند.
تزیین آفوگاتو
تزیین آفوگاتو کاملاً سلیقهای است و میتوانید برای این کار از مواد مختلفی استفاده کنید. اگر میخواهید که آفوگاتو شبیه یک معجون باشد از ترکیب مغزهای خرد شده و سالم گردو، بادام و پسته استفاده کنید. همچنین میتوانید برای این کار از شکلات رنده شده، دانههای آسیاب نشده قهوه، بیسکویت و موز نیز استفاده کنید.
سخن پایانی
در پاسخ به این سوال که آفوگاتو چیست؟ باید بگوییم که آفوگاتو یک نوشیدنی مدرن و کلاسیک برای پذیرایی از مهمان است که شما میتوانید به راحتی آن را در منزل درست کنید. در این مطلب علاوه بر طرز تهیه آفوگاتو، نکات مهم و تخصصی مورد نیاز برای تهیه این نوشیدنی را بیان کردیم. این نوشیدنی ایتالیایی از قهوه اسپرسو و بستنی وانیلی تهیه شده که تضاد طعم و دمای این دو میتواند یک مزه دلچسب و مانا برای شما بسازد.
سؤالات متداول
آفوگاتو چیست؟
آفوگاتو یک دسر ایتالیایی است که از ترکیب یک شات اسپرسوی داغ با بستنی وانیلی یا ژلاتو درست میشود.
برای درستکردن آفوگاتو از چه نوع قهوهای استفاده میشود؟
به طور سنتی از اسپرسو استفاده میشود. اسپرسو باید تازه دمشده، غلیظ و داغ باشد تا بستنی را کمی ذوب کند.
آیا آفوگاتو را میتوان بدون دستگاه اسپرسو درست کرد؟
بله اگر دستگاه اسپرسو ندارید، میتوانید از موکاپات استفاده کنید، ولی طعم دقیق اسپرسو را نخواهد داشت.